Nachádza sa po stranách brucha zvieraťa, medzi bravčovým mäsom a kožou. Obsahuje niekoľko vrstiev tuku a málo mäsa. Máme rôzne druhy slaniny v závislosti od plemena zvieraťa. Odjakživa bola považovaná za jedlo pre chudobných, pre vidiek, ako raz nasolená, zostane dlho zachovalá. Vlastnosti a výhody: Je zložený zo 70% tuku a 20% vody. Tento tuk je nasýtený tuk, ktorý poskytuje energiu nášmu telu, pretože obsahuje aminokyseliny. Napriek tomu, že ide o veľmi mastný kúsok, obsahuje aj minerály ako draslík, vitamín B1, B12 a niacín. Nutričná hodnota na 100 gramov: Nasýtené mastné kyseliny: 22,92 g Mononenasýtené mastné kyseliny: 29,86 g Polynenasýtené mastné kyseliny: 10,86 g Cholesterol: 57,0 mg Vápnik: 6,0 mg Železo: 0,7 mg Zinok zabraňujúci zinku po otvorení je najlepšie zmraziť vo vrecku alebo vzduchotesnej nádobe. Ďalším spôsobom, ako si uchovať čerstvú slaninu dlhšie, je osoliť ju doma; na to musíte pokryť podnos soľou a položiť slaninu na vrch, pričom ju úplne zakryjete soľou. Uchovávajte na chladnom mieste 10 dní. Po uplynutí tejto doby odstráňte soľ a nechajte ju vyvetrať. Recept a použitie v kuchyni: Slanina je kus mäsa, ktorý sa používa predovšetkým na dusené mäso a varenie. Pri príprave guláša môžete pridať kúsok, aby ste mu dodali chuť.